Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград беше открит бюст-паметник на Мара Бунева

По повод 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенско въстание в градската градина в Благоевград беше открит първият в страната ни бюст паметник на Мара Бунева.

Идеята за изграждането на паметника е на потомката на Мара Бунева - Анна-Мария Бунева, която от години живее в Чикаго. Именно поради тази причина днес не присъства на откриването на монумента.

Инициативата за създаването на паметника бе подкрепена от ВМРО и Братство "Хайдути". Иван Стоянов от ВМРО-Благоевград заяви:

"Редно беше тази героиня на националноосвободителното движение на българите да има паметник и то точно в Благоевград. Потомците на Мара Бунева проявиха инициатива, нашите приятели от Братство "Хайдути" - също, ние от ВМРО помогнахме.

Този паметник вече е факт. Всъщност желанието на потомците беше този паметник да се случи или в Скопие, или в Петрич, или в Благоевград. В крайна сметките другите два града отпаднаха по естествени причини и остана Благоевград".

На церемонията по откриването присъстваха представители на общинската администрация и общинския съвет, културни институции и граждани.

Тържествените прояви по повод 118 години от Илинденско-Преображенското въстание продължиха с панихида в двора на църквата "Въведение Богородично", а след него ще тръгна и шествие.

То достигна до площад "Македония", където в знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

Снимки: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна