Eмисия новини
от 18.00 часа

Казусът „Чешнегирово“ влиза в парламента

Учения с участието на курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски".
Снимка: БГНЕС (архив)

Казусът с влизането на американски военни в цивилен обект по време на военно учение край Чешнегирово влиза и в парламента. Очаква се служебният министър на отбраната да отговори на питанията на двама депутати за обстоятелствата и виновните по случая.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е поискал доклада за инцидента на служба „Военна полиция“ на Инспектората на МО и какви последващи действия е предприело Министерството на отбраната.

В средата на май американски военни бяха заснети да влизат в частен обект до летище „Чешнегирово“. А собственикът на цеха се оплака, че нахлуването е стресирало служителите му, а „Военна полиция“ не е обърнала внимание на сигнала му.

Посолството на САЩ и МО се извиниха за случилото се. От постовете си бяха освободени директорът на „Военна полиция“ в Пловдив и началникът, отговарящ за контрола и охраната.

Депутатът от БСП Владимир Маринов пък е поискал информация за връзката на случая „Чешнегирово“ и военния полицай Тодор Манчев. Той беше намерен с фатална огнестрелна рана в средата на юли.

МО тогава обясни, че Манчев не е бил санкциониран заради случая в Чешнегирово. Депутатът Владимир Маринов пита за задълженията на военния офицер по време на нахлуването в частния обект и на какви процесуално-следствени действия е бил подложен и участвал в хода на извършваната проверка от инспектората към Министерство на отбраната.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.