Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателите са напуснали отвлечения край Ормузкия проток танкер

Вашингтон следи ситуацията

| обновено на 04.08.21 в 10:41
Танкерът "Асфалт принсес"
Снимка: Ройтерс

Приключи инцидентът с отвлечения от неизвестни лица в Оманския залив петролен танкер, след като нападателите са напуснали плавателния съд, съобщи Британската организация за морска търговия. 

Отвлеченият от неизвестни лица в Оманския залив петролен танкер „Асфалт принсес“, който плава под панамски флаг, се бе насочил към иранските териториални води, съобщи по-рано Би Би Си. Плавателният съд принадлежи на компанията „Прайм танкерс“ със седалище в Дубай. Неин танкер преди две години беше отвлечен от ирански военни.

Британското външно министерство обяви, че „спешно разследва инцидент с кораб край бреговете на Обединените арабски емирства“.

Подозира се, че между осем и девет въоръжени мъже, подкрепени от Техеран, стоят зад отвличането на танкера в района на Ормузкия проток във вторник.

Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Нед Прайс заяви, че Вашингтон следи внимателно ситуацията. "Станахме свидетели на много тревожен модел на враждебност от страна на Иран, включително враждебност в морската сфера. Това абсолютно е така, но по отношение на този конкретен инцидент все още е рано да излезем с оценка", каза говорителят на Държавния департамент.

Революционната гвардия на Иран отрече сили на Ислямската република или нейни съюзници да са били замесени и определи инцидента като претекст за "враждебни действия" срещу Техеран.

Инцидентът се случва, след като миналата седмица петролен танкер беше нападнат с дрон и при инцидента загинаха британски и румънски гражданин. Лондон и Вашингтон обвиняват Техеран за атаката, но Ислямската република отрича да е била замесена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени