Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В плевенския център по трансфузионна хематология допускат и хора, които са имали симптоматика за Covid-19

Не признават тестовете за антитела за даряване на плазма - така се ограничава броят на дарителите

Д-р Павлина Михайлова: От година пишем писма до МЗ и ИАЛ, без отговор

Снимка: БГНЕС

Потенциални дарители на реконвалесцентна плазма остават извън обхвата на системата за даряване, защото разполагат единствено с резултати от тест за антитела. За това предупреди в интервю за БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”.

Според нея изискването да покажеш само резултат от PCR много ограничава броя на възможните дарители. В сдружението постоянно постъпват запитвания от граждани, които искат да дарят плазма, но разполагат единствено с тест за антитела, съобщи Михайлова.

„Точно една година ние пишем писма до Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, но засега няма някакъв резултат и хората с антитела фактически остават извън оградата на тези центрове“, подчерта Павлина Михайлова.  

Ако не се приеме поправка в тази посока, ситуацията с плазмата ще стане критична, прогнозира тя.

В момента у нас на сакчето плазма не е указано количеството антитела, отбеляза още като проблем д-р Михайлова.

„Ние не знаем какво количество антитела има в тази плазма.“

Според нея в подобна ситуация лекарят не може да прецени колко плазма да прелее на даден пациент.

Може би в някои центрове има малък резерв от реконвалесцентна плазма, посочи д-р Павлина Михайлова.

Основната цел е да се поддържа депо от реконвалесцентна плазма, което при първа необходимост да се използва за лечение на нови случаи в Плевенска и още пет области от Северна България, поясни в предаването „Преди всички“ д-р Нели Досева, ръководител на Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен.

В момента се провеждат акции за даряване на плазма, съобщи д-р Досева.

Реконвалесцентната плазма е със срок на годност 2 години, съхранява се замразена, уточни тя.

Ваксинирането не влияе на даряването на реконвалесцентна плазма, коментира Нели Досева. По думите й важното е дарителите на плазма да са преболедували Covid-19 и да имат определен титър антитела, както и да са изминали 28 дни от втората доза ваксина.

В сравнение с миналата година в центъра в Плевен е разширен кръгът на потенциалните дарители, поясни още д-р Досева.

„Дори да нямат положителен PCR или антигенен тест, но ни потвърдят, че са имали симптоматика за Covid-19, ние ги допускаме до даряване на реконвалесцентна плазма. Ние им вземаме кръвна проба, изследваме я за антитела и ако титърът на тези антитела е в стойности над минимума, то ние приемаме това като удовлетворително условие да стане наистина дарител на реконвалесцентна плазма.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.