Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-глобявани за нелоялни практики са трите мобилни оператори

Богомил Николов: Най-голяма част от сигналите при нас са свързаните с комуналните услуги

Нека хората обаче не чакат задълженията да се трупат, а да търсят веднага решение

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

„Най- голяма част от сигналите са при нас са свързаните с комуналните услуги- парно, ток, вода. Потребителите често не подават сигналите и не довеждат нещата докрай, когато става дума за проблем с финансови институции като банки и други, ако те са по-активни в тази посока, може би и тези спорове ще започнат да се решават по-експедитивно“,  посочи пред БНР Богомил Николов  председател на “Активни потребители“.

„Най-чести са сигналите за нерешени проблеми в услугите, защото хората не разбират сметките, които пристигат за ток, вода, парно. Хората не разбират как става това начисляване и измерване от страна на доставчиците. Това води до трупане на недоверие, което може да се разреши само с прозрачност.

Но да посъветвам и хората – прави ми впечатление, че хората се крият от проблемите, особено когато става дума за някакви задължения, това е най- лошата стратегия.

Като видят, че имат някакво начисление, веднага да питат и да изчистят проблема, а не да се крият с години и след това да се окаже , че сумите са нараснали неимоверно.  Това става и при мобилните оператори също“, поясни още Богомил Николов.

„От друга страна трите мобилни оператора са най-санкционираните и глобяваните за нелоялни търговски практики. Само за последните 3 години имат над 30 санкции за нелоялни практики. Но глобите са малки и те не ги стряскат.  По закон те са от 1000 до 30 000 лв., но най-често налаганите са 5- 6 хиляди лева средно и тя не е проблем за тях“, заяви още Николов.

По думите му повишените цени по морето у нас е заради това, че летовниците нямат избор да отидат другаде на море - така че повече конкуренция е начинът това да не се прави от нашите хотелиери и ресторантьори, коментира още Богомил Николов.

Николов каза също,  че и в новия проектокабинет няма ресор или Дирекция, свързани със защитата на потребителите.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.