Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в село Стожер заради безводието

| обновено на 05.08.21 в 15:56

От днес село Стожер в община Добричка е в частично бедствено положение заради системната липса на вода, както и заради негодността й за питейно-битови нужди. До крайното решение на Щаба за изпълнение на плана при бедствия се стигна, след като повече от 4 години редицата срещи, писма до всички ангажирани институции и протести на жителите на селото не доведоха до решаване на проблема с липсата на водоподаване. Селото има над 1500 жители, търпението на които вече е изчерпано. 

Случаят със село Стожер е типичен пример за това как усилията на местната власт понякога не могат да бъдат достатъчни и тогава се очаква съдействието от страна на държавата. Нейното лице тук е държавното ВиК дружество в Добрич, което също твърди, че полага усилия, уви, без резултат до този момент. И така, при екстремните горещини и в началото на четвъртата вълна от разпространението на Ковид-19, цяло населено място стои с дни без вода, а когато я има, не може да я ползва за пиене и готвене.

Кметът на община Добричка припомни всички мерки, които местната власт е взела до този момент и направи бърз преглед на провелите се десетки срещи по проблема. През 2017 година по настояване на ВиК Добрич общината изготвя проект на магистрален водопровод Батово – Добрич през село Соколник, осъществяването на който е за сумата от 1 395 000 лв. През 2019-та година проектът е представен пред Асоциацията на ВиК, за да бъде включен в бизнес плана на дружеството. Тогавашният областен управител Красимир Кирилов се въздържа да гласува, а управителят на ВиК Тодор Гикински заявява, че пари няма. В края на 2019 година от ВиК казват, че трябва да се търси вариант за алтернативно захранване на село Стожер, тъй като сондажът е изключително компрометиран и искат финансово съдействие за материали от община Добричка. 45 000 лв. биват предвидени в бюджета на общината за 2021 година, гласувани в края на предходната. През месец май обаче от ВиК заявяват, че всъщност са нужни около 130 000 лв. Месец по-късно сумата скача на 185 000 лв. Срещу тези пари кметът Соня Георгиева настоява да получи гаранции за целесъборазност на този проект, както и подробна КСС. Получава ги в късния следобед на 22 юли – денят, в който жители на село Стожер блокираха пътя Добрич – Варна.

Старши инспектор Петър Петров от Областната дирекция по пожарна безопасност обърна внимание на факта ,че в село Стожер е най-голямата детска градина в общината, има училище, дестилерии, две бензиностанции и всичко това превръща липсата на вода при случай на пожар в една изключително опасна ситуация.

Янка Балканска от РЗИ Добрич обърна внимание и на проблема с качеството на водата, когато я има и която не отговаря на въведените в страната за питейно-битови нужди норми. По тази причина детската градина и патронажната грижа са преустановили дейност.

Представителят на ВиК Добрич Мирослав Василев беше лаконичен.

Соня Георгиева е отправила покана за среща на 17 август на всички народни представители от област Добрич. Провела е и среща с члена на управителния съвет на Български ВиК Холдинг Ивайло Ванков, изпратено е и писмо до МРРБ и МФ. Предстои да бъде формирана експертна комисия, която да обследва състоянието на съществуващите водоизточници, както и да набележи мерки за решаването на проблема в Село Стожер

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


Снимка: Мая Щърбанова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.