Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очаквайте старта на театрално-образователния проект по Иван Вазов “Една българка“

Скритите разкази в разказа на Вазов

Съвсем скоро стартира театрално-образователният проект по Иван Вазов “Една българка“, който може да бъде следен в Youtube канала на Легал Арт Център, както и подкаста в сайта. А през октомври и на сцената на Театър Азарян, НДК в София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“. Партньори на проекта са Нов български университет и Театър Азарян, НДК.

Темата коментира в “Артефир“ актрисата Снежина Петрова:

“Рано или късно човек стига до Вазов. Това се оказа един голям проект. Тръгна от един разказ, който учат седмокласниците и е част от конспекта за матурите. Да подпомогнем пътя на нашите деца към този автор, да го изтръгнем от диктата на тълкуванието.

Ще стартираме с 11 интервюта с различни специалисти, които заснехме. Това са: проф. Михаил Неделчев, проф. Алебена Хранова, Веселин Методиев, Виолета Дечева, Пламен Бочков. Също така – Миглена Николчина, Георги Гочев, Биляна Курташева, Румен Петров, Николета Пътова, Азис Таш, а надявам се и Клео Протохристова.

Снежина Петрова

Сега сме в период на монтаж на видеата и стартирането на този Youtube канал, в който всички, които се интересуват, ще могат свободно да чуят нашите разговори и след това през октомври месец да завършим с един моноспектакъл на сцената на Театър “Азарян“, в който да преразкажем този разказ от първо лице от името на Баба Илийца.

Един литературен текст може да се окаже, че е само повод човек да проведе един разговор, който да го откара много далеч. Много исках да поканя и учителка по география, която през разказа да ни въведе в Искърското дефиле и неговите особености.

Какво може да каже младото поколение, защото, когато човек чуе тези професори, отново може да си помисли, че сме влезли с двата крака в клишето, но се оказа, че не е така.

Когато същински човек се опитва да разбере какво се случва вътре, какви са моделите, които съществуват в разказа, осъзнати или неосъзнати от Вазов. Моделът на приказката, който веднага може да се види. Как от баба Илийца можем да отидем в ритуала Бабинден и неговите особености в този регион. Как Веселин Методиев отиде към своя любим музикант Ерик Клептън и неговата автобиография.

Асоциативният поток, който може да тръгне от един разказ и да стигне до много далеч – в спомените за нашите баби например."

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук и БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.