Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Jam on the river“ ще се проведе за трети път в Дебнево

Вероника Тодорова
Снимка: Пламен Христов

За трети път на поляната до река Видима, край троянското село Дебнево ще се състои международният музикален фестивал „Jam on the river“ (Близо до реката).

Той се организира от Вероника Тодорова, живяла и работила 17 години в Германия, но предпочела да се завърне в родното Дебнево. Тя е световен шампион по акордеон, а на откритата сцена по време на фестивала ще свири с едни от най-популярните у нас музиканти.

Вероника Тодорова         Снимка: Пламен Христов

„Фестивалът „Jam on the river“, който е международен фестивал на музиката и изкуствата, се провежда тази година за трети път и това е една моя сбъдната мечта, след като 17 години концентрирах в Германия и Европа, реших да сбъдна тази мечта за концерт в Троянския Балкан до река Видима, наблизо до село Дебнево, където аз съм израснала и където имам едни от най-ценните си и хубавите детски спомени“, каза за БНР Вероника Тодорова, организатор на международния музикален фестивал „Jam on the river“.

По думите ѝ по време на фестивала ще могат да се чуят изпълнения на едни от най-добрите музиканти. Ще се изявят и млади творци.

Вероника Тодорова               Снимка: Пламен Христов

Вероника Тодорова е получила международно признание за световен шампион по акордеон. 

„Тези признания за мен са много чужди, защото аз не ги свързвам с музиката. Това са конкурси, на които човек бива оценяван в рамките на определено време и програма. Това е един къртовски труд, едно такова признание означава, че човек е доказал, че има дисциплина и че може много да работи“.

Тя сподели, че е започнала да свири на акордеон на 6-годишна възраст. Заминава с майка си и сестра си за Германия, когато е била на 16 години. Живяла е в Германия 17 години.

Аз намерих реализация, защото усетих много близко до мен изкуството и като начин, чрез който мога да изразя себе си. Може би, защото загубих тогава възможността чрез думи да общувам с хората, сравнително бързо научих езика, но в първите месеци това беше моя начин на общуване“, допълни Вероника Тодорова.

Фестивалът се открива в 13.00 часа в събота и ще продължи и в неделя.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна