Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни протести в Италия и Франция срещу Covid пропуските

Протестът в Рим, 7 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо четвърт милион души излязоха на протест във Франция срещу въвеждането на Covid пропуските, необходими за посетителите на заведения и ресторанти и за пътниците в междуградски влакове, два дни преди въвеждането им, предава АФП. По-малки по мащаб протести се проведоха в Италия. Пропуските ще удостоверяват, че приносителите или са ваксинирани, или са преболедували Covid-19, или са дали отрицателен резултат при скорошен PCR тест.

С мярката президентът Еманюел Макрон цели да насърчи всички французи да се ваксинират срещу коронавирус и по този начин да спре разпространението на по-заразния Делта вариант. Противниците на тези мерки обаче смятат, че новите правила посягат на гражданските им свободи.

По официални данни на френската полиция, броят на протестиращите в събота е достигнал 237 хиляди, включително 17 хиляди в столицата Париж. Повечето демонстрации са били мирни, но по данни на полицията седем служители на реда са леко ранени, 35 протестиращи са задържани, седем от тях в град Лион.

Демонстрации срещу ограниченията за неваксинирани в над 100 града във Франция

Над 1000 души се събраха на Пиаца дел Пополо в центъра на Рим в събота и скандираха "Не на зеления пропуск" и "Свобода".

Хиляди участваха в шествие в Милано. Някои от протестиращите носеха върху дрехите си звездата на Давид, подобно на евреите в нацистките концлагери през Втората световна война, но с надпис "НЕ ваксиниран".

Около сто души от движението "Но Вакс" се събраха в Неапол, недоволни от имунизациите на деца, като скандираха "Долу ръцете от децата" и "Срам!"

Зеленият пропуск, който вече се изисква в Италия, доказва ваксинация с поне една доза, преболедуване на Covid-19 през последните шест месеца или отрицателен тест от последните 48 часа.

Без него не се допускат лица в кина, музеи и спортни заведения на закрито, както и в ресторанти.

Работещите в училища и университети също трябва да притежават такъв пропуск.

Успешната ваксинационна кампания в Италия успя да подобри ситуацията с ковид през последните месеци - над 63% от населението над 12 години вече е ваксинирано.

Остават опасенията за бързо разпространяващия се Делта вариант на вируса, след като за последното денонощие беше съобщено за близо 7 хиляди нови случая в страната. Починалите са 22-ма. Общия им брой от началото на пандемията през февруари миналата година е 128 209.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна