Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев: Необходими са повече познания в предложения кабинет на ИТН относно външната ни политика

Димитър Бечев

„България има много собствени проблеми в момента и трябва да се състави управление, може би затова и външната политика е оставена на втори план от този проектокабинет“, коментира в „Преди всички“ Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет във Вашингтон, Оксфордски преподавател, бил е директор на софийското бюро Европейския съвет за външна политика по приоритетите на ИТН и защо там липсват темите за Европейския съюз, отношенията ни със Северна Македония, както и изобщо за Балканите.

„Това не ме учудва, но ако тези хора вземат властта, ще трябва да се занимават и с външна политика. И важна част в тази политика са как ще се развиват отношенията ни с Македония, националният ни интерес трябва да е ясно посочен“, каза още Бечев.

Относно грешката в изказването на номинирания за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов, който очевидно обърква Преспанското споразумение с Договора за добросъседство и приятелство с България, Бечев заяви, че все пак трябва да имаме дълбочина и познания за връзките на България със Северна Македония, в случая, а очевидно такива познания няма.

По думите му дори да не намерим общ език с Македония за миналото, трябва да поне да търсим диалог и по темите от настоящето и бъдещето, каквито са инфраструктурната свързаност, които не са спорни.

Още по темата в звуковия файл .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна