Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Ако се постигне компромис за подкрепа на ИТН, той няма да почива на принципи

Важно е да спрем да си играем на избори, смята социологът

Снимка: БГНЕС

„Има вероятност проектокабинетът на ИТН да си остане проектокабинет, съдейки по изявленията на политическите лидери“, коментира пред БНР социологът Юрий Асланов.

„От друга страна предизвикателните действия на ИТН не предизвикват по никакъв начин негативни реакции у избирателите.  Хората и в проучванията ни , и във вашата анкета казват "стига толкова избори, крайно време е да се състави правителство".

Според хората политическата система в България отдавна не работи за тяхна полза, недоверието на хората към нея е голямо и отдавна.

Сега дори обществото още повече обвинява партиите в парламента, че не мислят за хората, изваждайки някакви дребнави мотиви", посочи Асланов.

По думите му, ако БСП подкрепи проектокабинета на ИТН, то ще е не заради някакви принципни съвпадения, а по-скоро заради личното политическо оцеляване на лидера на партията, защото това е лява партия, която иска да подкрепи кабинет с ясна дясно - либерална идеологическа заявка като ориентация.

„При всяко положение, ако се постигне някакъв компромис, той няма да почива на някакви принципи и не случайно споровете съзнателно са около личностите на министрите, а не по съществената политиката.  Защото ако се навлезе в дълбочина, ще се видят колко всъщност са дълбоки различията“, заяви още социологът.

„А уж всички искаха нови лица, пък сега дебатът се измести, че тези нови лица не са приемливи, нямат опит, всички са мошеници…Дори и да има кадрови грешки, те могат да бъдат оправени на по-късен етап. Все пак е важно да мръднем нанякъде и да спрем да си играем на избори", заяви социологът.

Какво мислят хората в Добрич за това трябва ли депутатите в парламента да подкрепят правителството, предложено от ИТН и има ли то способностите да се справи с управлението на държавата ни?


Още по темите слушайте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!