Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вики Алмазиду: Милчо Левиев беше неочакван, непредвидим

Вики Алмазиду на сцената на Джаз фестивала в Банско
Снимка: banskojazzfest.com
“Милчо Левиев беше толкова различен, толкова неочакван, непредвидим. Беше много. Той беше човек почти на крайностите - или се затваряше и беше много вътрешен и се отделяше, но в повечето случаи беше много - много музика, обичаше хубавата храна, обичаше да си пийне, обичаше приателите си, слушаше по цял ден музика”, казва неговата съпруга и изпълнител Вики Алмазиду, която вече 35 години живее в Солун, но сме свикнали да я виждаме често и на територията на Нов Български университет.

Иван Минчев, който е бил музикален директор в БНР, събира Вики Алмазиду и Милчо Левиев. Известният джазмен ѝ е признавал, че първо се е влюбил в гласа ѝ.

Един от големите уроци, които получава Вики Алмазиду от Милчо Левиев е, когато се развиват музикантите и певците, в някакъв момент, когато вече могат да правят невероятни неща с гласовете си, трябва много премерено да правят това.

“Казваше ми, че най-важно е да изпееш мелодията така, сякаш я импровизираш в момента. Разбира се, че има неща, които можем да добавим ние в момента, разбира се, че има импровизационни моменти в тази музика, но много премерено. Много деликатно винаги пипаше”, разказва тя.

По думите ѝ Милчо Левиев оставя много послания след себе си. “Едни от най-важните за мен са чувството за свобода. Другото много важно нещо, което повтаряше е, че изкуството не е за страхливци и за конформисти и никога да не забравяме хумора. Точно, когато не се взимаме много на сериозно, сме сериозни хора”, припомня тя.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Вики Алмазиду в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна