Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъч вече има почва у нас, но някои още се питат какво представлява този спорт

Снимка: bg.bulgariatouch.org

На 12 август по повод Международния ден на младите хора в парк „Възраждане“ от 16 до 18 ч. ще може да се види и дори да се поиграе на един нов спорт тъч.

У нас организирано се играе от около 2 години, обясниха пред Радио София Весела Добрева и Стефан Дойчев от България Тъч (Bulgaria Touch)

Добиващият широка популярност у нас спорт позволява мъже и жени да играят заедно, а от спортния клуб гарантират ненадминато забавление, адреналин и силни емоции.

Тъч е познат още като Тъч футбол или Тъч ръгби.

Произлиза от спорта ръгби лига, топката също е овална, но по-малка, а физическият контакт между играчите е заменен с форма на докосване.

Тича се напред, а се подава назад.

След първоначален период на развитие през 60-те години на миналия век, играта бързо става популярна през 70-те години. В началото на следващото десетилетие вече е самостоятелен спорт във всички щати и територии в Австралия, а и навсякъде по света.

Това е един от редките колективни спортове, в който момичетата, момчетата, жените и мъжете се забавляват заедно и един срещу друг, като смесените състезания правят тъч много популярен за всяка възрастова категория.

Чуйте повече за спорта тъч и за програмата утре в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна