Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладян е пожарът в Рила

Военен хеликоптер облива с вода недостъпните части

| обновено на 12.08.21 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Пожарът, обхванал части от Рила, е овладян. Няма нови огнища. Това каза за БНР инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие. Военен хеликоптер облива с вода по-високите и недостъпни части.

През нощта не е имало вятър, който да разпали огнища. Чака се и дъжд, който да помогне на огнеборци и доброволци, каза още Дамянов. Няма върхови запалвания, което гарантира цялостното погасяване на огъня.  

Той благодари на близо 70 доброволци и всички, участвали в гасенето.  

Пожарът в Рила засегна около 15 декара гора. Човешка дейност е една от версиите, по които се работи като причина за пожара.

Наблюдението на терена ще продължи два-три дни, каза директорът на главната противопожарна дирекция главен комисар Николай Николов.

По-рано днес пред Радио Благоевград кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви:

„Спокойно е. Има непрекъснато хора. На две-три места горят леки огнища. Тъй като ситуацията е по-спокойна, пожарникарите ще се спуснат с въжета, за да ги загасят. И днес ще им подсигурим храна и вода“.

За 16 области в страната е в сила предупреждение за опасно високи температури. Там има умерен до голям риск от пожари.

Военнослужещи от 24-а авиационна база - Крумово с вертолет „Кугър“ се включиха в погасяването на пожара в Рила и днес, съобщиха от Министерството на отбраната. Военните помагат за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха. За 8 часа вчера двата екипажа на вертолета са извършили 25 пуска на над 40 тона вода върху горящите площи.

Жълт код за горещини и днес

Пожар в Рила

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна