Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на пожара в Рила

Дамян Дамянов: Гасим пожари в Рила и Кюстендилска област

| обновено на 11.08.21 в 11:47
Снимка: БГНЕС

Продължава гасенето на пожара в Рила. Стихията е обхванала близо 5 декара площ, на която има основно клек и смърч. Хеликоптер „Кугър“ помага на доброволците за пожара в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец. Според директора на Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов, пожарът може да бъде угасен до края на деня:

„Фронтът, който е към Мусала, е локализиран. В момента колегите работят в частите на пожара, които слизат ниско надолу към Боровец, стръмен, тежък терен“. 

Вчера над 50 души се включиха в гасенето на пожара, възникнал в района на Мусаленската пътека под хижа "Ястребец" в Рила планина. Към 18 ч. се включи и вертолет "Кугар" от авиобаза "Крумово".

Според съобщения във Фейсбук групите на Самоков пожарът в Рила се разраства в няколко посоки.

"Пожарът има съвсем малко разрастване, като 50 души пожарникари и служители от общинското горското стопанство на Самоков гасят пожарите, като се просичат пътеки в клека и се прави дълга линия около един км, с идея да се полеят фронтовете на пожара, като заради терена гасенето е много трудно, ако не успеят, ще се търси включването на хеликоптера", каза в предаването "Преди всички" инж. Дамян Дамянов.

Около пет декара гора се гаси, като има на достатъчно близко разстояние вода за гасенето, посочи още инж. Дамянов.

По думите му, ако се включат доброволци, то те трябва да бъдат изключително внимателни, защото теренът е много тежък.

"В момента гасим пожар и в Кюстендилска област - между Невестино и Рилски манастир, там има около 70 служители и доброволци, тежка техника и съоръжения, като площта е над 300 дка в типични иглолистни гори", съобщи инж. Дамянов.

Има нужда от хора, които да наблюдават огъня откъм Мусаленска пътека в Рила планина. Това е призив на доброволеца Александър Костадинов от по-рано днес. Той е на едно от местата, където огнената стихия в Рила е стигнала през последните часове.

„На всеки 10-15 минути хеликоптерът зарежда вода от Самоков, но това е крайно недостатъчно. Кофата му е 600 л и той обхваща много голям периметър, което е недостатъчно. Около мен в радиус от 1-1,5 км не виждам хора и доброволци“. 

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Военен „Кугър“ се включи в гасенето на пожара в Рила планина

Вертолет „Кугър“ от Военновъздушните сили се включи в гасенето на пожара, възникнал в района на Мусаленската пътека в Рила планина Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугър“ се включиха  в дейностите за овладяването на..

публикувано на 10.08.21 в 18:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе..

публикувано на 16.07.24 в 10:06