Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Орешак започва традиционният панаир на занаятите

В троянското село Орешак започва традиционният панаир на занаятите, който се провежда в дните около големия християнски празник Успение Богородично. 

Шатрите на близо сто майстори от цялата страна ще бъдат отворени днес, а официалното откриване на панаира е утре вечер в Националното изложение на занаятите и приложните изкуства.

Панаирът води началото си още от втората половина на 18-и век, когато майстори от цялата страна са представяли занаятчийските си произведения  край стените на Троянския манастир. В годините той се е  превърнал в един от най-големите панаири в България, посочи директорът на Националното изложение на занаятите и приложните изкуства в село Орешак Иванка Джабраилова.
„Тук е мястото за срещи на майстори занаятчии от всички краища на България. Организираме улица на занаятите, където посетителите ще имат възможността да участват и на живо в процеса на изработване на произведения и да наблюдават демонстрации на характерните за региона занаяти. Всеки ще открие богат избор на ръчно изработени изделия от майстори занаятчии, които са истински произведения на изкуството.“
Гостите на панаира ще могат да опитат и вкуса на традиционни ястия от троянския край.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени