Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адът на Дон Жуан

Албена Петрович-Врачанска и Яна Букова във Foye Européen, Люксембург, 2020 г.

„Каменният пир“ се нарича операта, която ще има световна премиера на 19 август 2021 в рамките на XVII Фестивал „Моцартови празници“ в Правец. Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов. Композитор е Албена Петрович-Врачанска, а либретото е на Яна Букова – автор на шест книги, поет, писател и преводач, която живее в Атина, но е важна част и от културния живот у нас.

Албена Петрович-Врачанска живее в Люксембург и активно присъства на музикалната сцена както там, така и в България. В творчеството си Врачанска има над 600 творби от различни жанрове, между които 6 опери. Двете работят върху „Каменният пир“ по време на пандемията и разработват по нов и неочакван начин известната история за прелъстителя Дон Жуан. Това е огромно предизвикателство, тъй като творбата на Моцарт е със световна популярност, а съвременният поглед върху нея несъмнено ще провокира публиката.  

Операта „Каменният пир“ е в два акта. Тя „заема прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни“. Какво е Ад е една от основните теми в творбата, засягаща въпросите за човешкото его, за моралното опустошение, за климатичните промени и използва за развитието на действието структурата на числата на Фибоначи. Заедно с познатите герои в либретото са вмъкнати цитати – „от „Дон Жуан“ на Моцарт до откъси от научни статии и новинарски съобщения, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тема фигурата на Дон Жуан.

Ето и подробностите, разкрити от създателите преди премиерата: „В “Каменния пир” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст и капризи, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.“

Операта е създадена с подкрепата на Министерство на културата - Люксембург по програмата "Neistart Letzebuerg" 2021. 

Повече ще научите от авторката на либретото Яна Букова.


Снимката е предоставена от Яна Букова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна