Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев, посочи лидерът на партията

Слави Трифонов: ИТН няма да подкрепи правителство с третия мандат

И Христос да бях предложил за премиер, пак нямаше да има угодия, каза той

| обновено на 14.08.21 в 13:47
Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

"Ние издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Законът и Конституцията дават това право. Той изпълва със съдържание нашата представа за президент... Румен Радев е нашият мажоритарен избор". 

Това каза пред БНР Слави Трифонов, лидер на ИТН и телевизионен водещ. 

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори 

"С ДБ и ИБГНИ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството... Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат". 

Слави Трифонов: Защо Христо Иванов не е подходящ за министър-председател 

Христо Иванов отговори на нападките на Слави Трифонов 

Слави Трифонов: Имам чувството, че живеем в лудница 

Трифонов подчерта, че няма обида, но "всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение". 

"БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна... Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове". 

Той остава категоричен, че ИТН няма да подкрепи правителство с третия мандат.  

"Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят... Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Слави Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София:  

"Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор". 

Мая Манолова: Стига шоу! 

Мая Манолова зове ИТН да преговаря за кабинет при връчване на третия мандат 

Трифонов коментира номинации в проектокабинета си: 

"Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и "Булгартабак", и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите. Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател... Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за "Изправи се, мутри, идваме и си отиваме"... Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества... И Исус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия... Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная. В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата". 

Николай Василев: Можеше да имаме кабинет с ДНК на бъдещето 

Сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев ще бъдат разгледани по същество 

Депутатите сложиха край на казуса "Пламен Николов"

Слави Трифонов сподели, че през годините е бил обект на много и различни слухове и за такъв определи теорията, че има връзка с ДПС

"Хората сами могат да изберат дали ще вярват на слухове или на факти".

По повод мнения, че има авторитарен характер, което го доближава по профил до Бойко Борисов, Трифонов отговори:

"Никога човек, който е работил с мен, не е казвал нещо подобно. Знаеш ли защо хората, които работят с мен, са с мен толкова години? Защото мога да умра за тях. А знаеш ли защо тези, които са си тръгнали, са си тръгнали? Защото не могат да ми отговорят със същото… Не отричам авторитарни черти в характера си. Аз съм привърженик на правилата и на йерархията. Аз съм почитател на резултатите. Когато има резултати, какво значение има дали са постигнати чрез авторитарен характер, или чрез човек, който е адски мил и целува всеки ден всички". 

В заключение Слави Трифонов посочи, че ИТН ще работи по важни за парламента и за държавата задачи – бюджет, Национален план за възстановяване, евентуална нова Covid криза. 

"Трябва да се работи единствено по закон и морал". 

Интервюто със Слави Трифонов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна