Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС пита противоконституционно ли е назначаването на служебното правителство

| обновено на 16.08.21 в 14:32
Снимка: БГНЕС

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесоха в  Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Причината- двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

От външното министерство изпратиха запитване дали Петков е имал канадско гражданство към момента на назначаването му.

МВнР пита Отава дали Кирил Петков има канадско гражданство.

Даниел Митов поиска отстраняването на министъра:

"За кое? Бил е с двойно гражданство по време на момента на неговото назначаване. Това означава, че е нарушена Конституцията. Няма значение какъв отговор ще получи Външно министерство по случая. Процедурата с подаване на заверена от нотариус молба не може да послужи като причина за отказване от гражданство".

"Ние искаме незабавното отстраняване на министър Петков, именно защото е ясно, че неговите управленски актове, както до сега, така и оттук нататък, могат да бъдат обявени за нищожни, и това, разбира се, ще доведе до щети за държавата", отбеляза още Митов и допълни:

"Президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаването на министър Петков за служебен министър, че той има двойно гражданство? Хората, които ни проглушиха ушите за това как държавата трябва да бъде подредена по силата на върховенството на правото, в един момент се оказа, че са готови да потъпкват Конституцията без изобщо да им мигне окото и в момента се бранят! Бранят същият този министър".

Кирил Петков недоумява как акт на чужда държава може да предопределя правата му

Служебният министър на икономиката се е отказал от чуждото си гражданство преди да влезе във властта .

Според преподавателя по конституционно право в Пловдивския университет Христо Паунов въпросът с двойното гражданство на министър Кирил Петков е много деликатен и е добре първо да се изчака отговорът на канадската страна.

Митов определи показаните в петък кадри с полицейско насилие над протестиращи като опит за отклоняване на общественото внимание от скандали, свързани с Президентството и с т.нар. "протестни партии" :

"Виждате, че им се струпаха много скандалчета в президентството, струпаха им се много скандалчета и на другите т. н. "протестни партии" и трябва да се отклони общественото внимание по някакъв начин".

На въпрос защо според ГЕРБ бившите вътрешни министри не носят отговорност за полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналата година, Митов отговори:

"Съставомерните деяния са лична отговорност. Те могат да бъдат само лични и отговорност се носят от хората, които са си нарушили закона или са си превишили правомощията".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени