Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова Загора на протест срещу събарянето на старата гара в града

Снимка: Инициативен комитет

Граждани на Нова Загора излизат на протест срещу събарянето на старата гара в града. Кремена Петрова от инициаторите сподели за предаването "Преди всички": 

"Ще направим и жива верига. Ще се съберем в 18.30 часа и ще се хванем за ръце, за да покажем единството си за запазване на тази емблематична за града сграда. Тя е изградена в началото на 20-и век, една от първите гарови постройки, но през последните 20 години е оставена на произвола на съдбата. Проект предвижда събарянето ѝ и изграждането на ново приемно здание - тип павилион от термо панели". 

Протестиращите настояват пред Националния институт за недвижимо културно наследство сградата да бъде обявена за паметник на културата от местно значение

Националната компания "Железопътна инфраструктура" планира да разруши историческата сграда със съдействието на местната власт в Нова Загора. До произнасянето на Института всеки опит за срутване на сградата или част от нея ще бъде потъпкване на закона, посочват от инициативния комитет.  

Жп гарата е построена през 1918 г. и е една от първите обществени сгради в община Нова Загора. Тя е и една от най-красивите гарови постройки в България за епохата. 

Интервюто с Кремена Петрова можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: Инициативен комитет

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени