Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев: На КСНС очаквам съгласие за политически хармонизирани мерки срещу Covid

Твърде много хора се изказваха по тази тема с разнопосочни мнения, смята депутатът от ДБ

"Очаквам съгласие между участниците в КСНС, че сме изправени пред сериозни социални, икономически, здравни и политически предизвикателства. Най-съществените сред тях са, че сме вече в четвъртата вълна на Covid-19, в която са важни политически хармонизирани мерки, т.е. да няма разнобой между политическите страни, които да ограничат скоростта на разпространение на заразата". Това заяви пред БНР д-р Александър Симидчиев, депутат от ПГ на "Демократична България".

КСНС обсъжда мерки за преодоляване на нова Covid вълна

Според него правилата, които вече ги има и са разписани в плана на правителството, да се спазват от хората:

"Могат да се наложат основно контролни мерки, когато имаме съгласие от всички страни на масата. ... Трябва да видим какъв е ефектът от спазването на мерките и тогава да вървим към нови такива".

Новозаразените с коронавирус за изминалото денонощие са 272

Той подчерта категорично, че в Конституцията са записани като основни права на живот и на здраве:

"Когато някой нарушава правото ни на живот и на здраве, това какво е, чии права ограничаваме, когато ръсим вируси около нас и застрашаваме нечие здраве?".

Ваксинацията предотвратява неблагополучията, заради които затваряме:

"Ние не затваряме, защото е много заразен този вирус, а защото много хора умират от него и това разстройва много общността ни и икономиката".

Д-р Симидчиев изказа недоумение защо се протестира, когато се стигне до критичната стойност, а не се прави нищо, за да се съдейства да не се стигне да това ниво.

"Маските намаляват с 40% разпространението на вируса! ... Има 5 правила, които трябва да спазваме - сред тях са носенето на маски и спазването на дистанция", подчерта той.

По думите на пулмолога хората са объркани и обезверени и това е причината да не се ваксинират:

"Хората са объркани и не вярват, не защото голяма част от тях са антиваксъри, не са. Трябва да се намери механизъм, който да върне това доверие - не само институционалното доверие, а доверието към базисната наука. ... Твърде много хора се изказваха по тази тема с разнопосочни мнения. Под завесата на "плурализъм на мнения" се изказаха мнения, които нямат нищо общо с науката".  

Д-р Симидчиев беше категоричен, че заради политиканстване е пропусната възможността преди 6 месеца да бъде ликвидирана пандемията:

"Не направихме добра и работеща разяснителна кампания сред хората".

Интервюто на Снежана Иванова с д-р Александър Симидчиев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!