Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър

Снимка: БГНЕС, архив

Конституционния съд образува дело относно назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката по искане на 55 депутати, съобщиха от институцията.

Това стана, след като по-рано представители на ГЕРБ внесоха искане за обявяване указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство за противоконституционно заради двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

ГЕРБ-СДС пита противоконституционно ли е назначаването на служебното правителство

Конституционният съд (КС) обяви, че образува дело в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

Депутатът Даниел Митов мотивира действията на доскоро управлявалата партия:

„Конституцията се прави директно, тя е императивна. Казва се, че в момента на назначаването не можеш да имаш двойно гражданство. Гражданство се елиминира в момента, в който има акт на съответното правителство“.

Самият икономически министър коментира темата при влизането си в президентството за Консултативния съвет по национална сигурност. Петков заяви, че се е отказал от канадското си гражданство и изяви недоумение защо конституционните му права зависят от това дали чуждата държава нормативно го е премахнала.

Кирил Петков недоумява как акт на чужда държава може да предопределя правата му

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна