Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Партиите трябва да направят стратегическа преоценка

Според него - ако има желание за правителство, третият мандат трябва да бъде връчен на ИБГНИ

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

"Партиите трябва да направят стратегическа преоценка, защото живеем в последиците от започналия преди година протест. Протестът беше полезен, но направи стратегическа грешка - той надцени желанието на българите за промяна, то е голямо, но не толкова, колкото протестът пропагандираше. Затова партиите на протеста се скараха. Ако желанието на българите за промяна беше толкова грамадно, нямаше да има време за караници. Изборните резултати щяха да са грамадни и партиите на протеста щяха да се носят на вълната на желанието за драматична промяна... Българите искат промяна, но и сигурност". 

Това каза пред БНР Първан Симеонов, "Галъп Интернешънъл". 

Президентът свиква допълнителни консултации за връчване на мандат за правителство 

Според социолога трябва да се изтрие част от червените линии, начертани от партиите:  

"Червените линии на самочувствието, егото. От една страна хората на Слави Трифонов, от друга - либералите в България, групирани главно около "Демократична България"... За да има някакво правителство, това е желанието на българите, г-н Трифонов трябва да намери път обратно, а либералната мрежа в България малко да задържи, ако е възможно, своето донякъде културологично ехидно отношение към г-н Трифонов и неговите привърженици". 

В предаването "Преди всички" Симеонов допълни: 

"ДПС е от печелившите в настоящата ситуация. При плаващи мнозинства обикновено се стига до ДПС. Експертните формули, за които ДПС настоява, намаляват градуса на хейт към Движението, а и позволяват те да спечелят някой свой интерес. Що се отнася до БСП, те играят по любопитен начин - отказаха се от политиката и играят съвършено искрено". 

По думите на социолога, ако третият мандат ще бъде даден с идеята да се направи правителство, той трябва да отиде в ИБГНИ

"Това е и лява, и дясна мрежа. Това е малка група, не може да монополизира мандата, ясно е, че е опосредстващо звено за някакъв формат. Това казва логиката". 

Румен Радев: Кризите повишават необходимостта от редовен кабинет 

Интервюто с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени