Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Вихрен Георгиев: Фотографията ме научи да разбирам хората

От 9 до 30 август в пространството за събития и срещи "+Това" можете да разгледате фотографската изложба "Пандемията и уязвимите групи".

Кадрите са на фотографа Вихрен Георгиев, известен с добилия широка популярност проект People of Sofia.

Изложбата включва и илюстрации, създадени специално за събитието от латвийската художничка Гунта Бриеде.

България е сред страните в Европа, които са най-уязвими на дезинформация, заемайки 29-о място от 35 европейски държави, анкетирани в Индекса на Отворено общество за медийна грамотност (2019).

Проектът „Независимост на медиите и достъп до информация във връзка с пандемията COVID-19” се фокусира върху едни от най-уязвимите групи в българския контекст: жители на сегрегирани ромски квартали; лица с увреждания, лица в затворени институции, възрастни хора. Той изследва качеството на медийната информация за пандемията и как уязвимите групи я възприемат.

Изложбата „Пандемията и уязвимите групи” цели да насочи светлината на прожектора към точно онези представители на обществото ни, за чиито проблеми рядко се споменава в медиите и които остават невидими за света. А те са тук, сред нас и лицата им, макар и скрити зад маски, говорят достатъчно изразително.

Вихрен Георгиев е главен герой в “Нашият ден“

“Моите герои са главно едни и същи – обикновените хора по улиците, които по някакъв начин създават колорит на града."

В личен план

"Преминал съм през доста премеждия. С фотография започнах да се занимавам, когато се почувствах по-стабилен финансово. Фотографията не е много евтино изкуство. Второ, когато човек няма възможност да задоволява и най-елементарните си житейски потребности, не му е до главата мисълта за изкуство."

Фотографията

"Страстта ми към фотографията е още от ученик. Случайно намерих един фотоапарат в нашата къща и много ми хареса като вещ.

Фотографията ме научи да разбирам повече хората, бях доста краен. Но когато срещаш хората, започваш да ги разбираш и да виждаш, че не всичко е черно и бяло и че всеки има индивидуалност.

Пожелавам да се разбираме и обичаме!"

Чуйте Вихрен Георгиев от звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени