Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът не е казал на БСП на кого ще връчи третия мандат

Представители на БСП на консултациите при президента Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Със среща с представители на БСП приключиха допълните консултации на президента Румен Радев с парламентарните групи в рамките на процедурата за връчване на мандат, които бяха насрочени за днес.

На разговорите не е станало ясно на кого държавният глава ще връчи трети мандат за съставяне на правителство, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ние с тях („Има такъв народ“ - б.р.) постигнахме висока степен на съгласие по важни приоритети – здравеопазване, образование, социална политика, съдебна реформа, да не изреждам всички. Стигнахме дори до неприемливото за тях в началото писмено споразумение по тези въпроси, те го и подписаха, за което им благодарим. Така че ние имаме основата, на която да стъпим в едни следващи разговори с всички колеги от трите т.нар. протестни партии.

Ако мандатът дойде при нас, ще започнем оттам, където свършихме разговорите за първия мандат – от приоритетите, от политиките, от програма за едно бъдещо правителство“, каза Нинова.

Тя посочи, че отново е била обсъдена актуализацията на бюджета, както и възможностите да се търси мнозинство в парламента за третия мандат.

„Ние поставихме отново въпроса, макар да е извън дневния ред на днешната среща, за мигрантската вълна, за тежката ситуация в Афганистан и последиците за Европа и България. И потвърдихме пред президента желание по-спешно да ни бъдат предоставени разчети какво е необходимо на България, за да се справим с тази вълна. Да ни ги дадат на нас като представители от „БСП за България“, за да ги внесем в парламента и да ги решим, защото ако не дай Боже не стигнем до правителство и се разпусне парламентът, няма да има орган, който да може да решава тези въпроси, които са необходими“, каза лидерът на БСП.

В отговор на въпрос Нинова посочи, че БСП са готови за избори, форматът за явяване не е обсъждан в партията, но по думите ѝ сегашният е бил една добра стъпка към обединение на левите сили в България и е разумно да се продължи по същия начин.

По-рано днес Румен Радев проведе консултации с „Има такъв народ“ и ГЕРБ.

Президентът: Кризите повишават необходимостта от редовен кабинет

ГЕРБ увери Румен Радев, че веднага ще върне втория мандат

Консултациите на президента с парламентарните сили продължават утре с „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна