Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезия, музика и кино в първия по рода си фестивал на изкуствата в Копривщица

Сцената е готова, очаква се от 25 до 29 август тя да привлече 1500 гости на града
Снимка: actualno.com

На трима „коскоджамити“ артисти, както си стоели в Копривщица и се чудели къде да отидат, за да чуят някого или да гледат някоя „лента“, съвсем закономерно им хрумнало най-логичното нещо – да се запретнат и да създадат фестивал, какъвто на това живописно местенце още нямало.

Звучи като съвременна приказка, а в нея главни герои са познати и обичани българи - Александрина Пендачанска, Найо Тицин и Хилда Казасян.

Приказката тепърва ще може да се преживее, а след това и разказва, предполагат отсега любителите на музиката и киното. Защото в рамките на 5 последователни вечери между 25 и 29 август възрожденска Копривщица ще събере под открито небе някои от най-добрите български музиканти и актьори за първото издание на Фестивал на изкуствата „Master of Art“.

В музикалната програма се предвидени:
  • поетично представление „Поетите live и класиката“ с произведения на български поети с участието на: Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова - Макариев, Малин Кръстев, Юлиан Вергов и маестро Антони Дончев
  • вечер на мюзикъла с Люси Дяковска и Плевенската филхармония
  • концерт-спектакли на Александрина Пендачанска
  • и на Хилда Казасян, както и
  • брас-празник с група „Акага“ по повод 30 години от сформирането.

В града на живо ще свири цял симфоничен оркестър и за първи път ще бъде изпълнявана музика от толкова различни музикални жанрове – опера, мюзикъл, джаз и фънк.

В местното народното читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев - 1869“ ще бъдат прожектирани 11 филми за изкуство – силата в което Найо Тицин ни е убеждил от години.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Хилда Казасян, а самата програма на фестивала разгледайте тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени