Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седми ден продължава гасенето на пожара в Родопите край Югово

| обновено на 18.08.21 в 10:20
Военни също се включиха в овладяването на пожара край Югово.
Снимка: Министерство на отбраната

Седми ден продължава борбата с огромния горски пожар над село Югово, община Лъки, в Родопите, който вчера се разпространи на площ от над 1000 декара. И днес десетки пожарникари, горски служители, военнослужещи и доброволци се борят с огъня. В гасенето се включва и хеликоптер „Кугър“ от Авиобаза Крумово

Според ръководителя на аварийно-спасителния отряд към пловдивската пожарна Димитър Бришимов днес няма да се наложи евакуация на жителите на село Югово, макар че вчера огънят стигна на около 1 км от първите къщи в селото.

„Няма да се стигне до някаква евакуация на селото. Първо, пожарът не се е преместил кой знае колко към селото. Има километър и половина да стигне дотам. Второ, е с много слаба интензивност, третото, вкарваме хора в момента, над 40 човека ще бъдат въведени там, които ще затворят пожара от Югово до Нареченски бани. Опасност за хората засега няма. Ниските температури ще забавят развитието на пожара и той тази нощ, особено в ниската част, е „спял“, така да се каже“.

И днес ще се наложи помощта на военен хеликоптер „Кугър“, който да гаси огъня от въздуха, смята Димитър Бришимов. Той уточни, че пожарът не е спрян, но безопасността на близките села - Югово и Нареченски бани, е осигурена:

„Пожарът не е спрян. Много е тежък теренът, но поне безопасността на населените места е осигурена“.

Вчера над 30 доброволци се включиха в гасенето на пожара, те се включват и днес заедно с пожарникари, горски служители и военнослужещи.

Пред БНР Владимир Гаджуров, кметски наместник на Югово, каза по-рано днес, че фронтът на пожара се развива много бързо, няма достатъчно летателна техника, а много места не са достъпни за пожарните автомобили.

"Вече приоритет е село Югово, а не гората", каза той.

Пожарът в Родопите слиза към Югово, обявено е частично бедствено положение

Интервюто на Веселина Миланова с Владимир Гаджуров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна