Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велина Минкова разказва какво е "Да превеждаш "Сестри Палавееви"

Снимка: sofialiteraturehouse
Тази вечер от 19.00 часа, в двора на Къща за литература и превод ще се проведе събитието “Да превеждаш „Сестри Палавееви“, в което ще участва Велина Минкова - писател и преводач, който в момента живее в Париж и е следващата резидентка на Къща за литература и превод / Sofia Literature and Translation House. 

По време на резиденцията си Велина ще работи с Алек Попов върху превода на английски на романите му „Сестри Палавееви - В бурята на историята“ и „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“.

“Сега започваме да работим с Алек Попов по превода на историческата сага от две части “Сестри Палавееви - В бурята на историята“ и „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“. 

Преводачката Велина МинковаИ тази вечер в Къщата за литература и превод ще се съберем с негова преводачка от български на италиански и виртуално ще се включат преводачи на тези романи от немски, испански, македонски и сръбски език. Изключително интересна среща се очертава тази вечер”, обяснява Велина Минкова.

За Къщата за литература и превод, преводачката казва, че е едно магическо място, където Фондация “Следваща страница” провежда такива събития и става съществена част от софийския литературен живот.

Събитието тази вечер е второто от поредицата ”Да превеждаш”. Първото е  виртуална среща с огромна компания преводачи на различни езици на “Времеубежище” на Георги Господинов. 

Велина Минкова завършва английски език и литература с профил творческо писане в Калифорнийския университет (UCLA) и Школата по превод на художествена литература (ETL) към Националния център за книгата в Париж (CNL). Член е на Съюза на преводачите в България, L’Association des traducteurs littéraires de France и френското Société des Gens de Lettres. Пише и превежда художествена литература на български, английски и френски.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна