Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се възстанови фериботната линия между Русе и Гюргево

Снимка: Радио Видин

Без значение дали е делник или празник, денем или нощем най-натовареният граничен пункт в страната е "Дунав мост". Това се доказва с информацията, която всеки ден се публикува на сайта на Агенция "Митници" за броя обработени товарни превозни средства. Опашките от тежкотоварни камиони към пункта затрудняват движението в посока Силистра и София. Едно от възможните решения е да се построи фериботна линия.

Пътният трафик по "Дунав мост" не се влияе от сезоните на годината. Всеки ден има задръствания, опашки, изнервени шофьори и разправии с граничари или митничари. Когато към тежкотоварните камиони прибавим и леките автомобили, положението става още по-тежко. Едно от решенията предложи областният управител Борислав Българинов и то е свързано с фериботна линия между Русе и Гюргево. Преди години съществуваше такава,  но беше закрита.

"Старата корабна линия е била закрита преди години. В Морска администрация не съществува такава фериботна връзка,  корабна линия е термина. Така че искаме изграждане на нова като използваме старата инфраструктура, която е на наша територия, а именно пристанище "Изток". Там е запазено всичко, необходимо е сериозен ремонт, който ще отнеме между месец, месец и половина - 40 дни, да бъде възстановен и пуснат в експлоатация", каза за БНР Борислав Българинов.

По думите му Румъния също приема тази идея.

"Преди една седмица е почистен терена, там където ще спира ферибота. Те работят в момента, пуснали са заявление за захранване с вода, ток, защото повече от 10 години не са работили и се надяваме, че до края на ноември те ще бъдат готови и ние също, за да можем да започнем работа".

Българинов коментира, че съседните пристанища, фериботи и "Дунав мост" при Видин не са практични.

"Дунав мост при Видин е голямо съоръжение, но там, където са граничните пунктове има стеснение и се получават големи задръствания. Фериботите, които се ползват, включително този, който беше открит скоро при Силистра на един курс превозва между един и три тира, което е крайно недостатъчно. Не на последно място таксите, които се повишиха в Сърбия, насочват леките автомобили насам и затова е необходима такава фериботна връзка, която ще поеме от 200 до 240 камиона на денонощие".

Борислав Българинов съобщи, че през 2022 година ще се извършат ремонтни дейности на Дунав мост.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени