Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ал-Арабия": Талибаните блокират достъпа до летището в Кабул

Афганистанци на летището в Кабул, желаещи да напуснат страната
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните са блокирали достъпа до летището в Кабул, което се използва за евакуация от Афганистан, като целта е да се попречи на афганистанците да избягат от страната, съобщи в петък арабскоезичен новинарски телевизионен канал "Ал-Арабия".

Според информацията блокадата и засиленият патрул от страна на талибаните са въведени като мярка, за да се гарантира, че онези граждани, които са работили със САЩ и техните съюзници, не напускат страната. Освен това "Ал-Арабия" също така съобщава, че са създадени контролно-пропускателни пунктове във всички големи градове на Афганистан и че талибаните засилват търсенето на всеки, който е помагал на бившето управление  на страната.

ООН: Талибаните преследват хора, работили за НАТО или предишното правителство

Преди дни САЩ твърдяха, че са сключили сделка с талибаните, за да гарантират безопасното преминаване на всички цивилни до летището на Кабул, за да могат да се евакуират. Белият дом също предупреди, че талибаните могат да се окажат изправени пред американската армия, ако подобни обещания не бъдат спазени.


Междувременно говорителят на талибаните и висш преговарящ Сухаил Шахин заяви, че ще продължат преговорите между ръководството на групировката и други афганистански политици за формиране на ново, "приобщаващо" правителство.

"Текущите преговори вземат предвид всички афганистанци", каза той в интервю за TOLOnews (първият денонощен новинарски канал в Афганистан), добавяйки, че ще бъде направено официално съобщение, когато бъдат избрани всички държавни служители.

Той също така подчерта, че "сега не е моментът" за провеждане на избори, тъй като в страната има вакуум във властта и "няма конституция". По тези въпроси трябва да работи "приобщаващо" правителство, подчерта талибанският говорител.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна