Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ позволиха на гражданската авиация да транспортира евакуирани от Афганистан

Международното летище в Кабул се контролира от американски военни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън е уведомила американски превозвачи, че на гражданската авиация може да бъде наредено да се включи в транспортирането на хора, които са били евакуирани от Афганистан. Това съобщи Ройтерс, като се позова на източници, пожелали анонимност.

Гражданските самолети няма да кацат в Кабул, а ще взимат пътници от военновъздушни бази в Близкия изток и Германия.

По-рано САЩ предупредиха гражданите си да избягват летището в Кабул заради потенциални заплахи за сигурността извън портите на терминала. Само лицата, на които американски представител е заявил да отидат до летището, трябва да пътуват дотам, обясниха властите във Вашингтон.

САЩ посъветваха гражданите си в Афганистан да не пътуват до летището в Кабул

Правителството на Германия също предупреди, че мястото остава изключително опасно заради огромните тълпи, които се събират там.

Външното министерство на Швейцария обяви в събота, че през последните няколко часа ситуацията значително се е влошила.

Кореспондент на британската телевизия „Скай нюз“ съобщи от летището в Кабул, че хората, които са най-отпред в тълпата, биват буквално смазани и публикува кадри с най-малко трима загинали.

Войници на мястото признали пред журналиста, че това е най-ужасяващото нещо, което са виждали в кариерата си.

Причината за струпванията е, че десетки хиляди местни жители и чуждестранни граждани се опитват да напуснат Афганистан през летището в столицата, защото се страхуват за живота си след връщането на талибаните на власт.

На брифинга си в събота американското министерство на отбраната заяви, че вече са евакуирани над 17 000 души, от които 2500 са американски граждани.

В момента американски военни части контролират международното летище и помагат за евакуацията на свои и чужди граждани, включително афганистанци, които са работили за западните съюзници.

Не е ясно какво ще се случи след 31 август, когато е крайният срок за изтегляне на американските войници.

Очаква се по-късно днес Байдън да направи изявление за хода на евакуацията от Афганистан на американски граждани и бежанци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна