Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ посъветваха гражданите си в Афганистан да не пътуват до летището в Кабул

Контролно-пропускателен пункт в столицата Кабул.
Снимка: Ройтерс

Съединените щати посъветваха гражданите си в Афганистан да не пътуват до летището в Кабул без изрични указания. Обстановката около летището остава сложна, тъй като хиляди продължават да очакват евакуационни полети. Същевременно един от ключовите ръководители на талибаните пристигна в столицата за разговори около съставяне на правителство.

52-годишният Абдул Барадар е един от основателите на движението и беше пръв заместник на емира Мохамед Омар по време на първото управление на талибаните между 1996 и 2001 година. Досега той беше ръководител на политическия офис на групировката в Катар, където течаха преговорите с вече бившите афганистански власти.

Докато обмислят рамката на управлението си, талибаните твърдят, че поддържат сигурността в страната. Ето как описва ситуацията груповият командир Саид Раман Бадр:

"Имаме обединен отбор и той е отдаден на това да опази сигурността и мира на нашия народ. До момента няма сериозни инциденти като взрив или експлозия някъде в страната. Арестувахме група обирджии в Кабул, които се опитваха да плячкосват чужда собственост. Чакаме лидерите ни да обявят новото ислямско правителство".

Абдул Барадар твърди, че това управление на талибаните ще е по-различно от предишното. Не това показват вече изтичащи информации за преследване, мъчения и убийства на хора от религиозни малцинства и сътрудници на западните сили. Множество активисти и журналисти търсят евакуация от Афганистан и организацията "Репортери без граници" призова американския президент Джо Байдън да изготви специален план за спасението на работили в медиите.

Вчера Байдън заяви, че продължаващата евакуация от летището в Кабул няма да мине без жертви, както и че освен своите граждани, американската армия ще може да спаси и десетки хиляди афганистанци.

Днес обаче от американското посолство в Афганистан препоръчаха на гражданите си да не пътуват до летището без изрични указания. Причината - възможни заплахи за сигурността. Аеропортът е под контрола на американски сили, но пропускателният режим около него е на талибаните. Би Би Си съобщи за ситуации, днес, при които от тълпите около летището са вадени тела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42