Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското свиневъдство е в началото на най-тежката си криза от 90-те насам

Свиневъдите искат спешна помощ от държавата

Голяма част от свинското месо у нас ще бъде внос

Снимка: БГНЕС

Свиневъдите искат спешна помощ от държавата и прогнозират масови фалити.

На 23 август представители на асоциациите на свиневъдите ще проведат среща с министъра на земеделието Христо Бозуков, за да се подготви стратегия за справяне с кризата.

„Ние ще поискаме помощ от държавата, за да можем да удържим на тази тежка ситуация и да спасим сектор свиневъдство. А помощта може да бъде под формата на допълнителна субсидия, безлихвени кредити, зърно на по-справедлива цена от държавния резерв“, каза за БНР Венцислав Славов от Асоциацията на индустриалните свиневъди.

По думите му свиневъдството в България се намира в началото на най-голямата си криза от 90-те години насам.

„Моментното положение - ниски изкупни цени на угоените свине и изключително високи цени на фуражите. Ножицата е широко отворена и няма никакви предпоставки ситуацията да се промени за този момент. Секторът е под екзистенциална заплаха и се очакват масови фалити на ферми", допълни Славов.

Той припомни, че около 35 процента от консумираното месо в България е българско производство.

„Ние имахме амбициите тези проценти да стигнат до 50% в следващите години, но за съжаление още една нова криза е пред нас и силно се страхувам, че това няма да се случи, а напротив - занапред ще падат и много голяма част от свинското месо у нас ще бъде внос".

Венцислав Славов коментира, че има свиневъди, които не са получили целия размер на обезщетенията от предишната вълна на чумата по свинете.

„Друг проблем е, че все още не са изплатени всички субсидии за хуманно отношение към животните и това по някакъв начин наруши нашите финансови бюджети за миналата година, които се пренесоха и в тази“.

Според него това се дължи на факта, че са изплатени обезщетения на ферми, пострадали от африканската чума по свинете, но е било несправедливо към ферми, които са успели да се защитят срещу това заболяване, тъй като доста от свиневъдите са инвестирали много средства в борбата с чумата и така са останали ощетени.

Умъртвиха прасетата в пазарджишкото село Сбор заради огнище на АЧС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна