Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сезон към сезон – поетичен проект на български и американски автори

„От сезон към сезон“/From season to season е поетичен проект на трима автори от България и САЩ. Това са Павлина Михайлова – автор на стиховете на български, и американският поет от щата Пенсилвания – Майкъл Бурго, който превежда стиховете и в процеса на работа се вдъхновява и създава своя интерпретация към всяко едно стихотворение, като става съавтор на книгата. Към творческата идея се присъединява и художникът Калин Николов с илюстрация към всеки стих, предаващ усещането на авторката за преходността на сезоните и настроението, което те носят.

Павлина Михайлова, Невена Праматарова и Аделина Христова (от ляво надясно)

„Особеното на тези стихотворения е, че сякаш са писани по време на локдауна, а всъщност са писани в продължение на 20 години. Това са 12 стихотворения, посветени на 12-те месеца в годината“, споделя Павлина Михайлова. Тя е автор на още две книги с пътеписи, посветени на грижата за природата и в момента е председател на сдружение „Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма”.

Издател на стихосбирката „От сезон към сезон“/From season to season е българката Аделина Христова, доктор на науките, преподавател в Pennsylvania State University. Като лингвист, тя е имала свой курс по „Мобилно образование“ като продължение на дистанционното образование и е обучавала онлайн студенти в държавния университет на Пенсилвания много преди пандемията. Тя е създател и управител на младото бутиково издателство „АзБукиВери“ в САЩ, което има над десет издадени книги. Всички те излизат в три формата – печат, електронен и аудиоформат.

„Целта на нашето издателство е всяка книга да достигне до максимално много хора. Първите автори, които се обърнаха към нас, са българи, които искаха техните книги да бъдат преведени на английски. Работим с нови автори, скрити таланти, които търсят издател. Към нас се обръщат автори от Русия, САЩ и други страни“, казва издателката Аделина Христова, която се занимава и с преводи от английски и руски език.

Проектът ще бъде продължен с издаването на календар, в който ще има празна страница за всеки, който се вдъхнови и напише свое стихотворение. Творбите ще се събират на пощата на издателството (azbukiveri@gmail.com) и независимо от езика, ще бъдат публикувани във втора книга. Ето страницата на издателството

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимките са от книгата и са предоставени от Аделина Христова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна