Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Матева: Избори 2 в 1 ще затруднят предизборната кампания

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

ЦИК се готви за организирането на президентските избори в късната есен. Ако има предсрочни парламентарни избори, по закон е възможно те да бъдат организирани заедно с президентските. Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Според Матева съчетаването на изборите ще затрудни предизборната кампания, особено на онези политически сили, които няма да издигнат свой кандидат за президент.

Тъй като при определяне на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент. Партията или коалицията, която е издигнала кандидат за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и коалиции, които не са издигнали свой кандидат, ще получат следващите номера в бюлетината отново чрез жребий.“

Не е изследвана и функционалността на машините за гласуване за подобен вот.

Председателският съвет в НС не взе решение за дата на президентските избори

Ако изборите за президент и парламент бъдат насрочени поотделно, според ЦИК те не трябва да са в две последователни недели, а поне през две седмици, за да има технологично време за пренастройване на машините и за отпечатването на хартиените бюлетини, стана ясно от думите на Росица Матева.

В предаването „Преди всички“ Матева оспори тезата, че ако изборите са 2 в 1, ще бъдат спестени 60 милиона лева и отбеляза, че „разходите няма да бъдат само като за един вид избор“.

Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1 при предсрочен парламентарен вот

При избори 2 в 1 секционните избирателни комисии ще бъдат по-затруднени, тъй като ще трябва да обработват два резултата, поясни тя.

Становището на ЦИК е, че ако гласуваме едновременно за президент и парламент, това трябва да става на една машина.

„Може би ще се наложи да се закупят още машини“, каза Росица Матева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна