Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен празник "Помагаме да се раждат деца!" във Велико Търново

Историите на две жени, борещи се за свое дете

Снимка: Здравка Маслянкова

Фондация „Искам бебе” във Велико Търново организира тази вечер до паметника „Асеневци“ благотворителен празник под надслов „Помагаме да се раждат деца!”. Събраните средства ще са в подкрепа на двойка с репродуктивни проблеми от старопрестолната община. 

Фондация „Искам бебе“ събра тази година близо 1500 лева от благотворителни инициативи във Велико Търново в подкрепа на семействата, извървяващи трудния път да имат свое биологично дете.  

Над 145 хиляди двойки в България са заявили, че имат репродуктивни проблеми, а при още 35 хиляди двойки жените са с изчерпан яйчников резерв и имат нужда от донорска яйцеклетка. 

Великотърновката Мария Дафинова втора година прави опити да зачене инвитро и разказва за трудностите, през които минава: 

„Първо е с лекарите и записването на часове, после не си спазват уговорките. От там и заобикалящите ни хора гледат с други очи на нас и не знаят, не виждат и не разбират. Не всичко е лесно. Подкрепата е от фондацията. Миналата година имахме група за психологична подкрепа. Имаше още три-четири момичета като мен, които тръгват по пътя. Дори едното вече има детенце, момиченце. Просто е много, много хубаво и подкрепата е прекрасна“. 

Държавата отпуска финансова помощ, но тя е само за инвитро процедурите. Изследванията са за сметка на двойките. Община Велико Търново подпомага семействата с 2000 лева за подготвителните процедури. Разходите не са малко, разказва Мария Дафинова: 

„Сега съм с втори опит. Първият ми опит беше в Плевен. Не сме кандидатствали по фонда във Велико Търново за двете хиляди лева. По груби изчисления отиде към четири хиляди лева. Взех от държавата пет хиляди и петстотин лева, които ми се полагаха, защото все още съм в тази категория, че мога да ги ползвам. Всички изследвания трябваше да се правят там. Трябваше да се ходи дори по два пъти в месеца. Сега наново, само че съм в Тутракан“.  

В община Велико Търново от 10 години работи общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Родени са 66 деца. Активно с консултации и благотворителна празници и базари се включва и великотърновският клон на фондация „Искам бебе“, разказва нейният председател Вероника Михайлова, която също е минала по трудния път, за да роди сина си: 

„Има една преграда, която спира хората и те не смеят да изкажат на глас, че съществува този проблем. Страхуват се да признаят, че имат нужда от помощ – медицинска, психологическа, и ние, като организация, вече 14 години се стараем точно това да правим – да разказваме, да се срещаме с хора и чрез тези базари не толкова да събираме сума като средства, а да информираме хората за това, което е много наболял проблем“. 

15 години прави опити за свое дете великотърновката Елена Червенкова и е минала през всичко: 

„Аз съм на път да се откажа, честно казано, но явно човек до последно има някаква надежда в себе си. Вероятно ме крепи надеждата. Трудностите са многото неуспешни опити. В обществото вече се променят нещата, но още имаме да вървим по този път. Хората трябва да разберат, че сред нас има достатъчно хора, които имат проблеми. В крайна сметка това са хора като всички други, просто нямаме деца. Промениха се нещата много, хората се интересуват, информират се. Ако преди години се чудеха какво е инвитро процедура и им беше толкова странно, сега много хора, в общи линии поне, са наясно за какво става въпрос, не да те питат после това дете твое ли е. На другите жени, тръгнали по моя път, пожелавам да прегърнат децата си възможно най-скоро“. 

За да бъдат финансово подкрепени двойките с репродуктивни проблеми, фондация „Искам бебе“ организира във Велико Търново благотворителен празник за деца и възрастни тази вечер, разказва Вероника Михайлова: 

„Целта е първо децата да се забавляват, да им създадем един празник. Поканили сме няколко участника, които безвъзмездно се включват за каузата. Това са Боряна Боянова – млада зумба инструктор, от парти център „Роси“ аниматорите и „Джуниър бенд“. В рамките на около два часа до паметника на Асеневции галерията каним всички гости на 25 август от 18 часа. Предвидили сме с моливи и пастели децата да рисуват върху листове и тези рисунки да бъдат прибавени към благотворителната изложба-базар, която Веселин Василев от театър „Весел“ организира и на 28 август ще бъде изложена цялата тази красота от детски рисунки“.  

Набраната сума ще бъде дарена на двойка, нуждаеща се от донорска яйцеклетка, защото тази процедура не се поема финансово от държавата. 

Репортаж на Здравка Маслянкова можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна