Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аполония 2021 - изкуството на открито

За втора поредна година Празниците на изкуствата "Аполония" ще се проведат на откритите сцени в Созопол - в Амфитеатъра, Лятното кино, двора на Художествената галерия. Налага го пандемичната ситуация, за да бъдат спокойни и участниците, и зрителите.

В програмата на 37-ото издание на фестивала отново е заложена печелившата комбинация от срещи с утвърдени артисти и проекти, както и представяне на новите лица на българското изкуство - без да се слагат жанрови граници.

Откриването на 30 август в Амфитеатъра е поверено на легендарните "Софийски солисти", водени от диригента Пламен Джуров. Тяхна солистка ще бъде Лия Петрова - цигуларка с все по-ярки и забележителни изяви по световните сцени.

Ще бъдат отбелязани вековните юбилеи на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и на композитора Астор Пиацола.

Людмил Ангелов, Сергей Редкин, Румен Цветков, Александър Сомов, Атанас Кръстев и новия виолончелов квартет "Ъндърграунд" са сред поканените музиканти, които ще се представят на "Аполония" 2021, а Александрина Пендачанска ще направи за втори път майсторски клас по оперно пеене и нейните възпитаници ще закрият камерната програма на 6 септември.

За предстоящите концерти с класическа музика във фестивалния афиш разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Маргарита Димитрова - артистичен директор на "Аполония". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени