Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене актуализацията на бюджета

| обновено на 27.08.21 в 11:22
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие със 130 гласа "за", 45 -  "против" и 20 "въздържал се", на първо четене, актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет. 

ГЕРБ гласуваха против, а ДПС се въздържаха. 

ИБГНИ, ИТН и ДБ подкрепиха актуализацията. 

Приетият актуализиран бюджет позволява увеличаване на разходите с 1,25 милиарда лева. 400 милиона лева подкрепа за бизнеса, над 220 милиона за социална подкрепа, 200 милиона за мерки в областта на здравеопазването, 133 милиона за провеждане на избори през 2021-ва година. 

Министърът на финансите Асен Василев отчете като плюс увеличението на пенсиите: 

"Ние сме били водени от това да  осигурим достатъчно ресурс, за да бъдат извадени всички български пенсионери от бедност, но то по никакъв начин няма да застраши бъдещите бюджети на страната".

Парламентарната група на ГЕРБ не подкрепи актуализацията на Бюджета. Депутатът Тома Биков попита кой ще носи отговорност след две седмици: 

"Между първо и второ четене още от сега има заявки, че ще завалят серия от предложения, които рискуват да направят първата стъпка към финансовата криза".

От ДПС се усъмниха, че актуализация на Бюджета се прави по стари схеми. Депутатът Йордан Цонев: 

"Под модела "джипката" ние визираме това, че много години бюджети бяха изготвяни с оставяне на резерви. Този резерв се харчи с постановление на Министерския съвет. Сега разбрахте ли защо този бюджет е същия като предните. Спестените акцизи на някои стопански субекти обикновено отиват в предизборната кампания и си заслужава човек да го скъса и да го върне на министъра не за друго, не защото не е правилно, а защото има заявка за нов морал. Ако обичате, да не повтаряме модели, за които се кълнем от сутрин до вечер, че ще изчегъртаме. Така, че ние ще предложим увеличение на приходите от акцизи и, респективно, увеличение на разходите за хората и за бизнеса".

Мая Манолова от "Изправи се, БГ! Ние идваме!" посочи защо Бюджетът е подкрепен от повечето парламентарни партии:

"Парите, които са събрани от българските граждани, трябва да бъдат върнати обратно на българските граждани".

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" е категоричен, че злоупотреби няма да има: 

"Експертите от "Има такъв народ" ще работят точно в тази посока, за да не може кабинетът, който и да е той, да харчи парите на хората както си иска, твърдейки, че се бори с коронакризата и облагодетелствайки някакви хора".

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че приходите от акцизи са добри, а създаденият буфер може да се контролира:

"Приходите от акцизи, месец върху месец, скочиха с повече от 20% , а вие знаете, че това няма как да се дължи на инфлацията, тъй като това са приходи на база обем. Що се отнася защо разходите са сложени в резерва, те са сложени в резерва, но са сложени на отделни пера, което означава, че МС, колкото и да иска, реално трябва да ги похарчи за целите, за които тези разходи са заложени".

По време на дебатите основните критики към предложения от служебния кабинет проект бяха свързани с недостатъчната сигурност, че очакваните постъпления от плана за възстановяване наистина ще пристигнат в хазната, както и че не се подпомагат ключови сектори.

Парламентарно представените политически сили изразиха намерения да направят множество предложения между първо и второ четене. Искане за такива промени има и от служебния кабинет. В четвъртък министър Асен Василев заяви, че когато станат готови разчетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната за необходимите им допълнителни средства за посрещане на мигрантската криза, той ще ги предостави на председателя на ресорната комисия Любомир Каримански и очаква от него да ги внесе между двете гласувания.

Като цяло промените в консолидираната рамка предвиждат свиване на дефицита до 3,6 на сто.

По-рано тази седмица депутатите вече одобриха промените в бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

Депутатите продължават работата си с парламентарен контрол. В него участват редица министри, но първи на въпроси отговаря премиерът Стефан Янев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна