Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: БСП ще покани за преговори и трите партии на промяната

Крум Зарков
Снимка: Светослава Кузманова

"Конституцията  предвижда третият мандат да не се връчва на кандидат-премиер на парламентарна група, която има една седмица да посочи своя премиер. Авторите на Конституцията в далечната 1991 година са разбрали ,че когато се стигне до третия мандат, това  означава, че обективно има сериозни трудности и трябва да даде възможност на партията, която го получи, да потърси съгласие от групи с по-голяма численост, за да излъчат заедно кандидат-премиер и точно от тази възможност ние от БСП мислим да се възползваме. Днес председателят на парламентарната група Корнелия Нинова и делегация ще вземе мандата и ще започнат преговори, при които надявам се партиите на промяната, т.е. партиите в Парламента извън ГЕРБ  и ДПС ще успеем заедно да излъчим кандидат- премиер  и в последствие и  кабинет“. Това каза за БНР Крум Зарков, народен представител в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание.

В предаването "Преди всички" той допълни, че БСП ще подходи максимално публично и ще покани и трите партии на промяната, които са се заявили като такива в парламента.

"Господин Станислав Трифонов е лидер на най-голямата  формация в този Парламент. Важно е  какво ще каже той. Не мисля, че това ще предпостави всичко", коментира Крум Зарков във връзка с интервюто на лидера на партия "Има такъв народ" Станислав Трифонов по БНТ в петък - 27 август.

На въпрос възможно ли е БСП да включи в състава на своя проектокабинет лица от представените проектокабинети на "Има такъв народ" Крум Зарков заяви:

"Ако това се случи, това ще бъде със съгласието на "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България". Ако те се отзоват на тези преговори, конструктивно в тях ще търсим онези лица, които най-ефективно ще изпълнят политиките, за които вече сме постигнали известно съгласие".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна