Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите са скептични за успеха на третия мандат

| обновено на 27.08.21 в 14:49
Народно събрание

И днес формациите, които бяха поканени от лидера на БСП Корнелия Нинова за участие в  преговори за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат, изразиха скептицизъм за възможностите да се стигне до редовен кабинет.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо  Иванов изрази съжаление, че президентът не е провел предварителни консултации в търсене на най-подходящия мандатоносител и напомни, че неговата формация вече има решение да не подкрепя кабинет, предложен от БСП:

 "Беше отказан този вариант, в резултат сме тук, където сме. Всички знаят какви са ограниченията на "Демократична България", те са ясно заявени. Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на ДБ, но ние сме само трийсетина депутати от 240".

Все пак Иванов допусна, че е възможно колективните органи на коалицията да решат да разговарят с БСП.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов директно обвини за ситуацията Христо Иванов:

"Бих ви посъветвал да намерите г-н Христо Иванов. Щото той е човекът, който докара нещата дотам да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация".
 
"Няма да дадем подкрепа, наблюдаваме отстрани какво се случва", заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов:

"Продължавам да не мога да разбера тука през последните политическите лидери, които се надяваха да получат третия мандат, излизаха с призиви, че ще направят реверанс, че ще ни дадат възможност да предлагаме министър-председател, да предлагаме основните министри...Нали зад нас беше дългата ръка на ДПС? Тези идеи техни бих ги сравнил с политическа шизофрения".
 
"Изправи се БГ! Ние идваме!"  ще участват в преговорите, но  зам.-председателят на ПГ на Николай Хаджигенов също е скептичен към възможностите за достигане до консенсусно решение:

Ще дам пример с разговорите с ИТН. Разговорите бяха успешни и правителство няма. Много е вероятно да се повтори сегашната ситуация.  Разговорите ще бъдат успешни, доколкото поне ние , политическите формации на промяната ,общо взето сме почти на 100% на същото мнение по основните теми. Вероятно БСП ще се присъедини по тези теми. Дали ще има правителство е тема на съвсем друг разговор".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна