Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Слави Трифонов нямаше намерение да прави правителство в нито един момент

Ако гледаме накъде тика Слави, следващото управление ще е с доминация на ГЕРБ и ДПС

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

„Не може да се случи чудо. Още в петък, преди интервюто на Слави Трифонов, когато г-жа Нинова уведоми останалите политически сили кога им определя часове за консултации, тоест призова ги по интернет, беше ясно, че без ИТН не може да се получи мнозинство за правителство.“ Това каза пред БНР Татяна Дончева, заместник-председател на Народното събрание и депутат от ИБГНИ.

Според Дончева в сегашната подредба на политическите сили, с които ще разговаря БСП, „няма математически смисъл“ и е било редно началото да бъде с ИТН. Мая Манолова ще отиде на срещата с Корнелия Нинова, „но вероятно преговорите няма да бъдат на тема как да се прави правителство, защото такова не може да бъде направено без ИТН, а как да бъде използвано оставащото време на парламента“, поясни Татяна Дончева. 

Слави Трифонов нямаше намерение да прави правителство в нито един момент – нито в предишния парламент, нито в сегашния. Той смяташе, че може да пробута два списъка по някакъв странен начин, който никъде по света не е минал. Той си послужи с хватки, за да убеди обществото, че след като това не става, виновни са всички други. Не мисля, че беше много убедителен. Мисля, че някои от политическите лидери подцениха липсата на добра воля, смятаха, че не е възможно Слави Трифонов да няма добра воля, след като е първа политическа сила, след като правенето на правителство е шанс да се наложиш, да покажеш, че можеш. Обстоятелството, че Слави Трифонов по никакъв начин, дори към днешния ден, не разбира колко негодни бяха списъците, е показателно за липсата на адекватност. Имаме напълно неадекватен за политиката човек. Адекватен за интригите.“

Дончева потвърди позицията си за кръгове, които стоят зад „Има такъв народ“. 

„Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад. Зад Орлин Алексиев е ясно кой стои. Той беше дългогодишен не просто общински съветник, а шеф на финансово-бюджетната комисия и „касичката“ на ГЕРБ. Разбира се, дали точно Доган, дали Доган и Пеевски, срещу какво, кога – това са съвсем различни неща“, коментира Татяна Дончева в предаването „Неделя 150“.

Според нея суверенът е избрал, каквото е избрал.

Той ни насади на тия пачи яйца, при пълното съзнание, че не може да се свърши работа с негодни за работа хора. Но въпреки всичко, ако бяхме стигнали до едни приемливи хора за състав на МС, дори със средно можене, ние щяхме да приемем, че за 6 месеца, до другата пролет, при ясна законодателна програма, ясни приоритети, срокове и отговорности голямата част от депутатите на ИТН при команда на Слави Трифонов щяха да участват в това.“

Ако гледаме това, към което тика Слави, следващото управление ще е с доминация на ГЕРБ и ДПС, отбеляза Дончева. Според нея остава открит въпросът защо е било необходимо два пъти да се правят избори и два пъти да се дава мандат на ИТН, „за да се установи нещо, което можеше да се прогнозира от първия момент и защо тия, които стоят зад Слави, тикат процесите така“.

БСП, ДПС и ГЕРБ имат интерес да се вкара обратно хартията в изборния процес, смята Татяна Дончева.

Запитана как би повлияло сливането на два вида избори и провеждането на вот 2 в 1, Дончева подчерта, че това би качило избирателната активност.

„При по-голяма избирателна активност има по-висока легитимност. Хората, така или иначе, ще отидат на президентски избори. Третите избори за парламент няма да са им в допълнителна тежест. Дали това ще бъде добре или не за партиите – предстои да видим. Ние влизаме в едни шубраци, където е малко проблемно доброто ориентиране.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!