Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа жертва на урагана Айда в Луизиана

| обновено на 30.08.21 в 12:20
Вятър от урагана Айда развява косата на жена в Ню Орлиънс.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сериозни наводнения, над 1 милион души без ток и една потвърдена човешка жертва - това е равносметката към момента от преминаването на урагана Айда през американския щат Луизиана. 

В рамките на нощта силата на бурята спадна, но успя да наводни крайбрежието на щата, като на места са блокирани комуникационните връзки.

Материалните щети от бурята са големи, като размерът им все още се уточнява. Човек е загинал в Батън Руж, след като дърво е паднало върху дома му.

Съобщава се за евакуирани пациенти на засегнати от бурята медицински центрове, както и за евентуални проблеми заради спирането на електрическото захранване на отделения с Covid пациенти.

В рамките на нощта силата на бурята спадна, но успя да наводни крайбрежието на щата, като на места са блокирани комуникационните връзки.

С ветрове, достигащи 240 километра в час, Айда преминава през Луизиана точно 16 години след като друг ураган, Катрина, отне живота на над 1800 души в щата. 

Американския президент Джо Байдън разпореди на засегнатите от бедствието райони да бъде отпусната федерална помощ, за да се справят с щетите, нанесени от поройните дъждове и силни ветрове.

По-рано Байдън определи стихията като „животозастрашаваща“.

„Това ще бъде един опустошителен ураган, животозастрашаваща буря! Така че, моля всички от Мисисипи и Луизиана - вземете предпазни мерки и бъдете внимателни!“, каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна