Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: Противоепидемичните мерки трябва да са "безкрайно щадящи за бизнеса"

| обновено на 30.08.21 в 17:05
Стефан Янев
Снимка: gov.bg

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса трябва да са "безкрайно щадящи за бизнеса". Това коментира премиерът Стефан Янев:

"Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално независимо от ситуацията. Ние сме достатъчно отговорни, всеки един от нас, в случай на необходимост да вземем и индивидуални мерки. Не можем да разчитаме, че със стихийни действия -  със затваряне, отваряне, даване на празни обещания, ще постигнем нещо. Бизнесът трябва да работи, ако искаме да имаме икономика, ако искаме да имаме всички други сфери добре финансирани и работещи".

Това каза премиерът Янев, след като по-рано главният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи ограничителни мерки.

Служебният премиер посочи още, че е в областта на здравната система са взети мерки за справяне с Covid-19. Направен е план за нарастване на усилията, а ако е необходимо и за откриване на нови клиники.
Финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос на актуализация на бюджета, каза още служебният премиер. По думите му от актуализацията на бюджета зависят и допълнителните пари за медиците на първа линия. Ако има административни проблеми,  коментар трябвало да даде служебният министър на здравеопазването, заяви служебният премиер.
"Дали ще има пик в четвъртата вълна, предстои да видим", каза още Стефан Янев. Той не коментира политически въпроси.
Ангел Кунчев е предложил забрана на масовите мероприятия на закрито

Някои от тях предвиждат заведенията да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят само, ако са ваксинирани 100 процента от персонала и поне 50 процента от клиентите.

В отговор на предложените мерки от ресторантьорския бранш заплашиха с нови протести.

Премиерът Стефан Янев и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков посетиха Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София, които са основни звена от Националния университетски комплекс за биомедицински и приложни иизследвания.Обещаха повече финансиране за геномни изследвания. 
Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна