Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Ще насърчаваме дигитализацията на европейското културното наследство

Снимка: Наталия Ганчовска

Клъстер, посветен на културата и Европейски дигитален облак за културно наследство,  ще се реализират в Европейския съюз през настоящия програмен период.

Проектите ще се финансират по програма "Хоризонт Европа" и ще насърчават дигитализацията на културното наследство. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел по време на форум, посветен на културата и бизнеса в София.

Чудесата на България да влязат в дигиталния свят - около тазииде се обединиха експерти на културата, български и международни организации, евродепутати, представители на местните власти и научни институции.

"През последната година и половина, 4-ри от всеки 5 музея в Европа са преминали към онлайн формати. Но, 3-ри от всеки 4-ри музея казват, че се сблъскват с предизвикателства като липса на ресурс, липса на оборудване, необходимост от нови знания и умения. И тези предизвикателства ще бъдат превърнати във възможности, защото никога досега творческите и културни сектори и индустрия, не са стояли толкова високо в дневния ред на Европейския съюз", заяви българският еврокомисар, Мария Габриел и допълни:
 
"За първи път в Европа ще има Клъстер, посветен на културата и културното наследство. Той ще работи като част от програмата "Хоризонт Европа", с бюджет от 2,4 млрд. евро. Предложенията затова как да бъде използван ресурсът ще се събира от експерти и местни власти, така че да стигне там, където ще създава добавена стойност",  посочи Мария Габриел:
 
Вече тече и работата по Европейски облак за културно наследство. Това е един от приоритетите на българския еврокомисар и ще бъде финансиран с част от средствата на Клъстера за култура и културно наследств.
 
И докато форумът обсъждаше дигитализацията на българското и европейското културно наследство, министърът на културата Велислав Минеков описа ежедневието в министерството и много от културните институции у нас.
 
Дигитализацията в културата според министър Минеков няма да е лесен път, и няма да е кратък. А междувременно, ако не бъдат предприети действия, през следващите години ще започне да се губи и културно наследство, смята още Минеков.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна