Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преброяване 2021: 10 дни електронно, а чрез преброители - до 3 октомври

| обновено на 07.09.21 в 11:38
Снимка: Архив

Официалното преброяване на населението започна в полунощ и ще продължи до 3 октомври. Процесът ще премине на два етапа - електронно самопреброяване в първите десет дни, и по класическия начин - от 18 септември до 3 октомври.

От НСИ се надяват на активно участие в електронното преброяване, с което стартира процесът на събиране на данните. На предишното преброяване - преди 10 години, това са направили 42 на сто от гражданите:

За втория етап на преброяването, когато 27 000 преброители тръгват по домовете на хората, които не са успели да се преброят електронно, е изготвен специален медицински протокол. Преброителите могат да посетят дома ви от 8 ч. сутринта до 20 ч. вечерта.

Диана Янчева, зам.-председател на НСИ, обясни кой трябва да се преброи:

"Всички, които са на територията и обичайно пребивават на територията на дадена страна, се броят само вътре. Не се интересуваме дали са български, или чужди граждани, ще трябва да се преброят."

Магдалена Костова – директор на дирекция  "Демографска и социална статистика", за информацията, която се събира с преброяването.

"Три раздела са: първият е адрес, после има информация за жилището. Тя е съвсем обикновена информация, свързана с ежедневието ни. Става въпрос за комунално-битова осигуреност на жилището, канализация, водопровод, има въпроси за начина на отопление на жилището. Има въпроси, свързани с енергийната ефективност и един от новите въпроси, който е за достъпна среда."

Хакерска атака ограничи за около час часа достъпа до системата за онлайн преброяване на Националния статистически институт. Към 11:30 часа сайтът вече работеше нормално.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски отчете голям интерес към започналото в полунощ национално преброяване. 3 571 души са се регистрирали до 7 часа сутринта, отчете той:

"Като почти половината от тези преброили се хора са от гр. София - 1 503. От 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от нашите преброители. Първо, за да се удостовери самопреброяването на тези, които са се самопреброили, и второ, за да опише допълнителните характеристики на сградите, в които те живеят".

Сергей Цветарски: Има интерес към преброяването и над 1400 души вече са се преброили

На пресконференция за започналото Преброяване 2021 вицепремиерът Атанас Пеканов призова хората да се преброят онлайн, тъй като е по-лесно и бързо:

"Преброяването днес ще се отрази на качеството на живот утре. За да планираме по-добре бъдещето си, нека всички да се включим в него. И аз апелирам към всички:  Пребройте се онлайн и най-важното - помогнете на тези, които не могат да се справят сами и да се преброят онлайн , обадете се на близки и роднини, помогнете им да го направят. Аз вече го направих, направете го и вие". 

На пресконференцията от НСИ посочиха, че хакерската атака към сайта на преброяването е била тест за четиристепенната му защита.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна