Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Цветарски: Има интерес към преброяването и над 1400 души вече са се преброили

При преброяването не може да се пропуска нито един въпрос

Сергей Цветарски
Снимка: БГНЕС

„Към 7 часа 2551 лица са се регистрирали за преброяване, а над 1485 успешно са се преброили успешно електронно и са получили уникалния код , откакто от снощи от 0.00 часа процесът стартира“, каза пред БНР Сергей Цветарски, председател на НСИ във връзка със старта на Преброяване 2021.


"Има много добър интерес към процеса, като се надяваме, че със събраните данни, които ще се върнат обратно към нас, ще можем да осъществяваме едни по-добри политики в обществения живот. Не искахме да се акцентира в този процес върху това, че има глоби при отказ от преброяване. Това е само мярка срещу тези, които съзнателно пречат на този процес. И преди имаше глоби, макар и по-малки. Искаме да не толерираме несериозното отношение към този процес. Дори прочетох, че целта на преброяването била да се съберат пари чрез глобите. Но това са дребни суми и това не е целта ни", поясни още Цветарски.

По думите му при преброяването не може да се пропуска нито един въпрос.

"Дали можем да излъжем - това може да се провери все пак, защото има заложени контроли към въпросите. Студентите могат да се преброят в мястото на учебното им заведение. Те могат още сега могат електронно да се преброят, а след 17 септември ще бъдат посетени от преброител. За гостите в едно семейство  - те попълват раздел " Временно присъстващи" , за да се осигури добър контрол и качествена информация, за да не се преброи двойно едно лице или пък изобщо да не бъде преброено", каза още в "Преди всички" Сергей Цветарски.


"Общинските служби ще преброяват бездомниците и клошарите. Също не регистрираме дали едно жилище е законно или незаконно, а само състоянието му такова, каквото го намери преброителят", обясни още Сергей Цветарски.

Още по темата в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна