Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилена Димитрова: Ще се преглеждат възрастни хора от региони без здравна грижа

Снимка: Архив

„Населените места са избрани на принципа на това, че там има затруднен достъп до здравеопазване“, заяви пред БНР Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация  за инициативата им за възрастните хора. Чрез нея  в 5 тютюнопроизводителни региона ще бъдат прегледани през есента по програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“.

Програмата се осъществява и благодарение на добрата координация с местната власт. Чрез тях сме подбрали месните хора да бъдат посетени от специалисти по заболявания, които се появяват след 60 годишна възраст.

Това ще е един вид и профилактика. Още повече, че пандемията затрудни още повече лечението на хората. Но на поканата ни да се участва по тази програма,  три болници веднага откликнаха  - това са "Хигия" - Пазарджик, "Медика" - Русе и МБАЛ "Пулс"-   Благоеврград.

Надяваме се след тези прегледи да излезем и с доклад към Министество на здравепазването, за да подмогнем за по-добрата организация на общинските болници. Знаете колко проблеми имат те - като специалисти, апаратура, посочи още Димитрова.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени