Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов институт за глобални анализи изследва китайския корозивен капитал

Румена Филипова
Снимка: Ирина Недева

"Жените имат място в политиката, а нашата основна мотивация е да наблегнем на глобалността“, посочи в „Хоризонт до обед“ д-р Румена Филипова . Д-р Филипова е една от основателките на току що създадения  Институт за глобални анализи, който се стреми да свърже “глобалното” с “локалното.

Филипова има докторат по международни отношения от университета в Оксфорд, автор е на научни публикации в престижни световни издания.

Първият голям анализ е посветен на китайският „корозивен“ капитал в България и Румъния:

„Анализът ни сочи, че обемът на китайският корозивен капитал в България остава по-ограничен от другите страни от Централна Европа и Западните Балкани.

Другият извод е, че когато китайските инвестиции се реализират у нас, те водят до негативни последици.

А "корозивен" капитал обозначава феномен на финансови потоци и на безотчетно финансиране, което не се ръководи от пазарните тенденции. Това се употребява най-често в тоталитарни държави като Русия и Китай в страни, които имат все още демократични дефицити", каза още Филипова.

По думите и китайското влияние е по-силно в политически и икономически план в страните в Централна и Източна Европа, не толкова в България и Румъния. Китайските инвестиции са най-вече в медиите, в земеделието, понякога в инфраструктурата и индустриалното производство.

България изнася за Китай базови суровини - земеделски продукти, рафинирана мед, семена, слънчоглед, царевица, а Китай внася у нас продукти с по-висока добавена стойност", посочи още Филипова.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.