Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени-режисьорки в София ДокуМентал

Снимка: documental.bg

„Филми, които прекрачват всички граници“ – това е мотото на поредното издание на фестивала „София ДокуМентал“, който започна на 7 септември и ще продължи до 14 септември. 40 филма, 8 дни, 7 тематични секции, 3 локации, 2 награди – това е фестивалът в цифри, но зад тях стоят усилията на организаторите от Балкански документален център, фондация „Конрад Аденауер“ и Чешки център, които ни показват най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“.

Общото между всички заглавия е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност, право на глас. Затова и организаторите са избрали слогана „Do cross the line“, с който канят зрителите да се освободят от задръжки и предразсъдъци, да прекрачат всички граници и да гледат едно по-различно и дръзко кино.

След миналогодишното издание, провело се по принуда онлайн, сега срещата с публиката ще е очи в очи на избрани арт места – в подкуполното пространство на Ларгото, Дома на киното и Чешкия център. Филмите са обединени тематично в 7 секции, а тази година фестивалът има и състезателна програма. Чуйте повече за „София ДокуМентал“ от режисьорката Мартичка Божилова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени