Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Очакванията за инфлацията в България все още не са обезпокоителни

| обновено на 09.09.21 в 18:39
2
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На форум в София управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че на фона на растящите цени, очакванията за инфлацията у нас все още не са обезпокоителни, но тенденцията ще бъде по-ясно очертана догодина

„Засега всички данни, които ние имаме, показват, че по-вероятно е краткотрайна тенденция, по-вероятно е 2022 година, когато възстановяването на икономиката е по-равномерно навсякъде, тогава ние можем да видим задържане на инфлационните процеси“.

В речта си пред участниците в "Тук-Там Кариерен Кошер 2021" Кристалина Георгиева акцентира върху последиците от кризата и призова за по-активна ваксинация, за да се ограничи пандемията и да се стимулира растежът на икономиката:

„Страните, които нямат достъп до ваксини, нямат достатъчно фискално пространство да помагат, да продължават да помагат на бизнеса, те изостават рязко назад“.

Кристалина Георгиева изнесе лекция, посветена на глобалната икономика и мястото на България в нея на започващия днес международен форум с наслов "Кариерен Кошер". Събитието се организира от най-голямата общност на българите с опит в чужбина "Тук-там".

Повече от 4 000 високоспециализирани кадри, които търсят реализация отново в България, над 100 компании и още 40 лектора събира тазгодишното издание на кариерния кошер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени